Αιγοπρόβατα

Η παρουσία των χονδροειδών τροφών (χόρτο, άχυρο, σανός, βόσκηση) στα σιτηρέσια των μηρυκαστικών είναι απαραίτητη για την ομαλή λειτουργία του στομαχιού τους και θα πρέπει να αποτελούν τουλάχιστον το 40% της τροφής των αιγοπροβάτων. Μικρότερη κατανάλωση χόρτου από αυτήν μπορεί να οδηγήσει σε σοβαρά πεπτικά προβλήματα. Θα πρέπει να αποφεύγονται σχολαστικά οι απότομες μεταβολές στην ποσότητα και το είδος των ζωοτροφών που χορηγούνται για να μην προκληθούν πεπτικές διαταραχές. Επίσης τα ζώα θα πρέπει να έχουν στην διάθεση τους
καθαρό νερό και να εμβολιάζονται για την εντεροτοξιναιμία, ενώ όταν
χρειάζεται να γίνεται και αποπαρασίτωση.

Πρόβατα

 
Παράμετρος Οδηγία Διατροφής
ΣΥΝΟΛΙΚΗ ΧΟΡΗΓΟΥΜΕΝΗ ΠΟΣΟΤΗΤΑ ΤΡΟΦΗΣ AΝΑ ΗΜΕΡΑ To 2% του σωματικού βάρους του ζώου Το σιτηρέσιο θα πρέπει να αποτελείται από 40% χονδροειδείς ζωοτροφές τουλάχιστον και το υπόλοιπο 60% να είναι συμπυκνωμένες ζωοτροφές (pellets,μίγματα)
ΣΥΝΤΗΡΗΣΗ Ισχύουν οι παραπάνω γενικές οδηγίες διατροφής
ΤΕΛΟΣ ΕΓΚΥΜΟΣΥΝΗΣ (τελευταίες 6 βδομάδες) 6 εβδομάδες πριν από τον τοκετό: Ακολουθήστε τις γενικές οδηγίες διατροφής με τη διαφορά ότι θα πρέπει να αυξήσετε τη συνολική χορηγούμενη ποσότητα τροφής (συμπυκνωμένης και χονδροειδούς) κατά 500 γραμμάρια.
ΓΑΛΑΚΤΟΠΑΡΑΓΩΓΗ Ακολουθήστε τις γενικές οδηγίες διατροφής με τη διαφορά ότι θα πρέπει να χορηγείτε επιπλέον 500 γραμμάρια τροφής (συμπυκνωμένης και χονδροειδούς) για κάθε κιλό παραγόμενου γάλακτος.

Αίγες

 
Παράμετρος Οδηγία Διατροφής
ΣΥΝΟΛΙΚΗ ΧΟΡΗΓΟΥΜΕΝΗ ΠΟΣΟΤΗΤΑ ΤΡΟΦΗΣ AΝΑ ΗΜΕΡΑ To 3% του σωματικού βάρους του ζώου Το σιτηρέσιο θα πρέπει να αποτελείται από 50% χονδροειδείς ζωοτροφές τουλάχιστον και το υπόλοιπο 50% να είναι συμπυκνωμένες ζωοτροφές (pellets,μίγματα)
ΣΥΝΤΗΡΗΣΗ Ισχύουν οι παραπάνω γενικές οδηγίες διατροφής
ΤΕΛΟΣ ΕΓΚΥΜΟΣΥΝΗΣ (τελευταίες 6 βδομάδες) 6 εβδομάδες πριν από τον τοκετό: Ακολουθήστε τις γενικές οδηγίες διατροφής με τη διαφορά ότι αυξάνετε τη συνολική χορηγούμενη ποσότητα τροφής (συμπυκνωμένης και χονδροειδούς) κατά 1 κιλό.
ΓΑΛΑΚΤΟΠΑΡΑΓΩΓΗ Ακολουθήστε τις γενικές οδηγίες διατροφής με τη διαφορά ότι χορηγείτε επιπλέον 500 γραμμάρια τροφής (συμπυκνωμένης και χονδροειδούς) για κάθε κιλό γάλα που παράγει το ζώο.

Αίγες

 
  • Οι ποσότητες είναι ενδεικτικές. Αλλάζουν ανάλογα με βάση την κινητικότητα, το βάρος, τη φυλή, τη σωματική κατάσταση των αιγοπροβάτων, το βάρος των γεννηθέντων αμνοεριφίων και την πολυδυμία, τη σύσταση του γάλακτος κλπ.
  • Με τον όρο σανός εννοούνται τα αποξηραμένα χόρτα. Αν δοθούν χλωρά χόρτα, να έχουμε υπόψιν ότι 1 κιλό αποξηραμένος σανός ισοδυναμεί με 5 κιλά χλωρά χόρτα εξαιτίας της μεγάλης ποσότητας νερού που περιέχουν αυτά.
  • Φρέσκο καθαρό νερό να είναι διαθέσιμο όλες τις ώρες. Οι αλλαγές στην διατροφή να γίνονται σταδιακό σε διάστημα 10-20 ημερών και με μεγάλη προσοχή.